Haber

Libya: Anlaşmanın ardından Lockerbie davasında yeni iddia yok

Libya Ulusal Güvenlik Müsteşarı İbrahim Ebu Şunaf, uzlaşma sağlandıktan sonra Lockerbie davasıyla ilgili yeni bir talep olamayacağını söyledi.

Ebu Shunaf, İskoç yetkililerin Lockerbie davasında sanık Libyalı Ebu Agila Muhammed Mesud’un ABD’de gözaltına alındığını ve soruşturmanın devam edeceğini açıklamasının ardından açıklama yaptı.

Amerikalıların Lockerbie davasıyla ilgili varılan mutabakatı ve verilen taahhütleri hatırlatan Ebu Shunaf, “Libya ile yapılan uzlaşma anlaşması, para ve (mağdurların ailelerine) tazminat ödendikten sonra yeni dava açılamamasını öngörüyor” dedi. iki tarafın anlaşmasından önce işlenen fiiller için diğerine karşı.” ifadelerini kullandı.

Ebu Shunaf, ABD’nin Libya’ya diplomatik dokunulmazlık sağlamak için varılan anlaşmaya bağlı kaldığını belirterek, Libyalıların ve davayla ilgili mallarının herhangi bir yasal işlem veya el koymadan korunacağını belirten yasa tasarısının ABD Kongre Üyesi ve mevcut olduğunu söyledi. ABD Başkanı Joe Biden. 2008 yılında Kongre’den çıkarıldığını belirtti.

Ebu Shunaf yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı George Bush’un da ülkesinin bu konuyu geleceğe yönelik son şekliyle kapattığını belirten bir kararname yayınladığını vurguladı.

İskoç makamlarından dün yapılan açıklamada, “Lockerbie faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine, zanlı Ebu Agila Muhammed Mesut’un ABD’de gözaltında olduğu, İskoç savcı ve polisinin olayla birlikte hareket ettiği söylendi. İngiliz hükümeti ve Amerikalı mevkidaşları (uçağa bombayı yerleştiren Libyalı casus Abdulbasit), Al Megrahi, faillerin adalete teslim edilmesi amacıyla bu soruşturmanın devam edeceği açıklandı.

Kasım ayı ortasında, Libya yerel basını, Lockerbie faciasının bombacısı olduğu iddia edilen Ebu Agila Muhammed Mesud’un başkent Trablus’taki evinden kaybolduğunu bildirdi.

Ebu Agila Muhammed Mesud’un kaçırılmasına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, 21 Kasım’da kapatılan davanın yeniden gündeme gelmesine Libya Devlet Yüksek Konseyi tepki gösterdi.

Açıklamada, Temsilciler Meclisi, Başkanlık Divanı ve Başsavcı, “saçmalık” olarak nitelendirilen bu durum karşısında Libya Devlet Yüksek Kurulu ile dayanışmaya çağrıldı ve güvenlik güçlerinden nedenini açıklamaları istendi. Mesut ortadan kayboldu.

Lockerbie felaketi

Libya ajanı Abdulbasit al-Megrahi, 21 Aralık 1988’de Frankfurt’tan Detroit’e gitmekte olan Pan American Airlines uçağına bomba yerleştirdi. Uçak, İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde patlayarak 270 kişiyi öldürdü.

Lockerbie faciasında hüküm giyen tek kişi olan Al Megrahi, 2009 yılında İskoçya tarafından kanser olduğu ve üç aylık ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Lockerbie felaketiyle teması olan tek hükümlü olan Al Megrahi, serbest bırakıldıktan sonra ülkesine döndü ve 2012’de öldü.

Eski Libya lideri Muammer Kaddafi, 2008’de Libya’da meydana gelen Lockerbie felaketinin sorumluluğunu kabul etti ve kurbanların ailelerine tazminat ödedi. Kaddafi ise saldırı emrini kendisinin vermediğini savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu