Yaşam

Paul Auster kimdir?

ABD’li yazar Paul Auster, akciğer kanseriyle bağlantılı komplikasyonlar sebebiyle 30 Nisan akşamı Brooklyn’deki evinde 77 yaşında yaşamını yitirdi.

Paul Auster, 3 Şubat 1947 tarihinde ABD’nin New Jersey eyaletinde dünyaya geldi. Auster, 1970 yılında, İngiliz Edebiyatı ve Karşılaştırmalı Edebiyat eğitimi aldığı Columbia Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Fransa’ya taşındı.

Üç yıl boyunca Fransa’da yaşayan Auster, burada Fransız yazarların eserlerinden çeviriler yapmaya başladı, kendi eserleri de ABD’deki dergilerde yayınlandı. New York’a geri dönen Paul Auster, 1982 yılında Yalnızlığın Keşfi isimli otobiyografisini yayınladı. Auster’a edebiyat dünyasında tanınırlık getiren eseri ise 1987 yılında yayınlanan New York Üçlemesi oldu.

New York Üçlemesi; Cam Kent, Hayaletler ve Kilitli Oda isimli üç kısa romandan oluşuyordu. Cam Kent, ilk defa 1985 yılında Kaliforniya’daki küçük bir yayınevi tarafından yayınlanmadan önce 17 yayıncı tarafından reddedilmişti.

Auster, daha sonra aralarında Ay Sarayı, Kehanet Gecesi, Köşeye Kıstırmak, Son Şeyler Ülkesinde, Leviathan, Şans Mü-ziği, Timbuktu, Yanılsamalar Kitabı, Yükseklik Korkusu, Brooklyn Çılgınlıkları, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam ve Sunset Park romanları, Kırmızı Defter adlı öykü kitabı ve Kış Günlüğü adlı anı kitabını kaleme aldı.

The New York Times’ın da işaret ettiği üzere, anlatım tarzı, ‘güvenilmez’ anlatıcısı ve kimlik ve benlik kavramlarını uğrattığı yapıbozumu, yazdığı eserlerin üniversitelerin edebiyat kuramı derslerinde okutulup analiz edilmesini beraberinde getirdi. Yazar ve eski Esquire editörü Will Blythe, Auster için şu değerlendirmede bulundu: “Auster, kariyeri boyunca edebi postmodernizm oyununda dahiyane bir biçimde oynamıştır; ama bunu bir detektif romanından çıkmışçasına sade ve basit bir dille yapmıştır. Hayatı, kişinin benliğinin tıpkı bir yazarın bir karakteri yaratması gibi evrildiği bir kurgu gibi görüyor gibi duruyor.”

Auster’ın kendisi ise ‘A Life in Words’ isimli anı kitabında şu ifadeleri kullanır: “Çoğu yazar, geleneksel edebi modellerle mükemmel bir biçimde tatmin olmuş durumdadır, güzel ve doğru ve iyi olduğuna inandıkları işler üretmekten mutludurlar. Ben hep benim için güzel, doğru ve iyi olanı yazmak istemişimdir; ama aynı zamanda hikayeler anlatmak için yeni yollar icat etmekle de ilgilenmişimdir. Her şeyi ters yüz etmek istemişimdir.”

Auster’ın kaleme aldığı roman, şiir, makale, anı ve otobiyografilerinin yanı sıra yazdığı senaryoları da vardır. Auster’ın Duman ve Surat Mosmor isimli senaryoları yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu Köprüde isimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem yönetmen olarak eserin tüm aşamalarında yer almıştır.

Layık görüldüğü ödüller arasında 1996 John William Corrington Ödülü: Literary Excellence ve 26. Asturias Ödülü bulunan ABD’li yazar Paul Auster, 30 Nisan 2024 tarihinde Brooklyn’deki evinde 77 yaşında hayatını kaybetti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

esenler-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu